Franz Kafkas Processen blir dansteater

Carl Knif, en av Finlands främsta koreografer, debuterar på Kulturhuset Stadsteatern med en nyskriven dansteaterföreställning baserad på Franz Kafkas Processen. På scen ser vi bland andra Lars Bethke, John Alexander Eriksson och Kajsa Reingardt. Urpremiär 8 december på Lilla scenen. Med musik av ljuddesignern och kompositören Janne Hast.

Franz Kafkas Processen skildrar Josef K som på sin trettioårsdag arresteras, men aldrig får veta vad han är anklagad för eller träffa domaren. Alla hans försök att hävda sin oskuld möts av hånskratt. Franz Kafka (1883-1924) började skriva Processen 1914 men den gavs inte ut förrän 1925, efter hans död.

– Det är något med Kafkas berättande och språk som inspirerar mig som regissör och koreograf. För mig är texterna väldigt rumsliga och fysiska, de handlar om människor i omvandling, personer som kämpar mot yttre krafter, olika osunda dynamiker som uppstår oss människor emellan och som styr våra handlingar. Just Processen handlar för mig om huruvida vi som individer har möjlighet till fria val. Om vi har den möjligheten men försummar den, vad händer med oss då?, säger Carl Knif, regissör och koreograf.

Dansaren, koreografen och regissören Carl Knif är en av Finlands främsta koreografer. Hans dansverk kännetecknas av sitt berättande, samtidigt groteska kroppsspråk och sin originella och varma humor. I nästan tio år dansade han i Tero Saarinen Company, 2012 grundade han sitt eget kompani Carl Knif Company. Han debuterade som regissör 2016 med Franz Kafkas Förvandlingen (i dramatisering av Christoffer Mellgren) på Svenska Teatern i Helsingfors vilket blev en publiksuccé och kritikerfavorit. Samma år tilldelades han Finlands statspris i danskonst. Förvandlingen mötte en svensk publik på sin turné med Riksteatern 2019, där satte han även upp Strindbergs klassiker Ett drömspel (2022). Processen är hans första uppsättning på Kulturhuset Stadsteatern.

– Jag tycker det är fantastiskt att få sätta upp denna föreställning på Stadsteatern. Och vilka skådespelare jag får arbeta med! Jag kunde inte önska mig ett bättre team! säger Carl Knif, regissör och koreograf.

Ensemblen består av Karin Li Körsbärsdal, John Alexander Eriksson, Kajsa Reingardt, Rita Lemivaara, Lars Bethke och Fabian Hedlu. Dramatiseringen är även denna gång gjord av Christoffer Mellgren. För ljud och musik står Janne Hast.

– I den här föreställningen vill jag skapa en spännande dystopisk atmosfär. Ljud och musik, komponerat av mig, kommer att vara uttrycksfullt material i orkesterstil skapat med samplade instrument och olika sytesmetoder, som kombinerar nytt och gammalt. Ljudet kommer att vara en lika integrerad del av föreställningen som scenografi, ljus och kostymer, säger Janne Hast, komposition och ljud.

PROCESSEN

Urpremiär 8 december 2023 på Lilla scenen

Fritt efter Franz Kafka

Dramatisering Christoffer Mellgren

Regi och koreografi Carl Knif

Scenografi Erik Salvesen

Kostym Helle Carlsson

Ljus Sofie Gynning

Komposition och ljud Janne Hast

Mask Johanna Ruben

Medverkande: Karin Li Körsbärsdal, John Alexander Eriksson, Kajsa Reingardt, Rita Lemivaara, Lars Bethke, Fabian Hedlu

Läs mer: https://kulturhusetstadsteatern.se/teater/processen

Fler evenemang:

Evenemang

Kvinnoforumets inspirationsdag

Barn&Unga

Lintujärven sommarläger 2024

Evenemang

Årsmöte Nykvarn finska förening