Finland väljer ny president – SVT Uutiset bevakar valet

SVT Uutiset bevakar det finska presidentvalets första omgång i extrasändningar. Programledare är Hanna Paimela Lindberg och resultatet kommenteras av Matias Åberg.

I början av 2024 röstar finländarna om vem som blir landets nya president.

Den nuvarande presidenten Sauli Niinistö, som varit populär i opinionundersökningarna, lämnar posten efter två mandatperioder och sammanlagt 12 år vid makten.

– Presidenten byts ut i en situation som är ovanligt instabil ur en utrikes- och säkerhetspolitisk synvinkel, säger SVT Uutisets valkommentator Matias Åberg.

I Finland leder presidenten utrikespolitiken i samverkan med regeringen. Det pågående kriget i Ukraina och Rysslands försök till hybridpåverkan gör uppgiften svårare.

Det finns ett tiotal kandidater som driver presidentvalskampanj på allvar. Samlingspartiets kandidat Alexander Stubb och den gröna politikern Pekka Haavisto, som ställer upp för en valmansförening, har toppat opinionsundersökningarna de senaste månaderna.

– Valrörelsen pågår för fullt in i det sista, och under slutspurten kan stödet för de olika kandidaterna ändras, tror Matias Åberg.

Om ingen av kandidaterna får över hälften av rösterna i valets första omgång, går de två kandidater som fått flest röster till en andra och avgörande omgång.

SVT Uutiset bevakar valkvällen söndagen den 28 januari och vid behov den 11 februari i extrasändningar i SVT2 klockan 22.00-22.05 och 23.00-23.15 och på webben svt.se/uutiset. Sändningarna textas på svenska.

Programledarna är Hanna Paimela Lindberg och Olli Hörkkö och producent är Pia-Mari Suomela.

Bild: Michael Jansson, SVT

Fler evenemang:

Evenemang

Kvinnoforumets inspirationsdag

Barn&Unga

Lintujärven sommarläger 2024

Evenemang

Årsmöte Nykvarn finska förening