SFP Pensionärer

RSE

Sverigefinska Pensionärer, SFP

Förbundet Sverigefinska Pensionärer SFP är en minoritets-, intresse- och fritidsorganisation för sverigefinska pensionärer och en av svenska riksorganisationer för pensionärer. Organisationen bildades år 1990. Vid årsskiftet 2005-2006 hade förbundet drygt 6900 medlemmar, 10 distrikt och 791 grundorganisationer. I slutet av år 2005 bodde i Sverige 53 420 ålderspensionärer med finsk bakgrund. Enligt prognos kommer deras antal öka fram till år 2020 till ca 70 000. Förbundet främjar de sverigefinska pensionärernas sociala och kulturella strävanden, med målet att uppnå jämlikhet med landets pensionärer.

Styrelsemedlemmar i SFP

Följ oss på Facebook facebook_rskl

Sverigefinska Pensionärer är ett specialförbund inom Sverigefinska Riksförbundet men bedriver sin verksamhet enligt sina stadgar och är demokratiskt styrt av sina medlemmar. Tillsammans med Sverigefinska Riksförbundet arbetar SFP för att finska språket skall få en starkare ställning som nationellt minoritetsspråk och sverigefinnarna som en nationell minoritet i Sverige. Som intresseorganisation för finsktalande pensionärer driver SFP frågor om bl a finskspråkig äldreomsorg samt hälso- och sjukvård . SFP arbetar också för att den finskspråkiga informationen om äldreomsorgen, hälso- och sjukvården samt äldres rättigheter skall utökas. SFP deltar i de kommunala pensionärsrådens arbete i många kommuner. SFP bevakar också frågar som rör pensioner och beskattningen av dem mellan Finland och Sverige samt nordiska konventioner. Som fritidsorganisation arrangerar SFP bl a klubb- och hobbyverksamhet, kulturaktiviteter, friskvård, IT-studier, studiecirklar och seniordans. Tillsammans med Axevalla Folkhögskola och Sverigefinska Folkhögskolan anordnar SFP ledarutbildningar. Varje år arrangerar förbundet en konferens kring teman som rör fysisk och psykisk hälsa samt aktuella samhällsfrågor. Vartannat år arrangerar SFP ”Pensionärernas kulturfestival”.

RSE: s beslutande organ och medlemmar

SFP:s högsta beslutande organ är förbundskongressen, som hålls vartannat år. I kongressen väljs ordförandena, styrelsen och valberedningskommittén. Nästa kongress hålls 2016. SFP är indelat i 9 distrikt. Dess medlemsorganisationer / föreningar är baserade på pensionärsföreningar och sektioner, som finns i ett 80 tal runtom Sverige.

RSE får statsbidrag från socialstyrelsen för sin verksamhet enligt förordning 2003:752.

SFP:s styrelse

Stadgar för Sverigefinska Pensionärer 2014

Styrdokument

Distrikts- och medlemsföreningar

Aktuellt

SFP Media

Kontakta oss

_____________

Uppdaterad 2015-12-02

 

Kommentera

Return to Top ▲Return to Top ▲
WP-Backgrounds Lite by InoPlugs Web Design and Juwelier Schönmann 1010 Wien