Riksförbundet

liittokokous2011

Sverigefinska Riksförbundet

  • Grundat 1957
  • 123 lokalföreningar i 100 kommuner
  • 12 000 medlemmar
  • 9 distriktsorganisationer

Sverigefinska Riksförbundets uppgift är

  • att verka som en gemensam minoritets-, intresse- och fritidsorganisation för sverigefinnar.
  • att främja sverigefinnarnas gemensamma sociala och kulturella strävanden med målet att uppnå jämställdhet med landets majoritetsbefolkning, samt
  • att främja sverigefinnarnas aktiva deltagande i det svenska samhället och utveckling till en tvåspråkig befolkningsgrupp, som kan omsätta det nordiska samarbetet i praktisk handling.

Som minoritets- och intresseorganisation är förbundet pådrivande i alla frågor som rör sverigefinnarna på samhällslivets alla områden. Dessutom stödjer riksförbundet sverigefinnarnas kontakter med Finlands samhällsliv och kultur. Förbundet för fram sverigefinnarnas kultur genom att anordna riksomfattande kultur- och idrottsevenemang. Förbundet aktiverar och stöder vidare medlemsföreningarnas kultur-, ungdoms- och idrottsverksamhet samt pedagogiska arbete. Förbundet bedriver utbildnings- och studieverksamhet genom att bl a anordna medlems-, funktionärs- och ledarutbildning samt genom att driva två egna folkhögskolor. Förbundet ger även ut en medlemstidning som skickas till alla medlemshushåll.

För pensionärer finns inom Sverigefinska Riksförbundets

organisation ett eget förbund, Sverigefinska Pensionärer. För amatörteatrar finns Sverigefinska Amatörteaterförbundet. För idrotts- och motionsverksamhet finns inom organisationen förbundet Sverigefinsk Motion & Idrott. För kvinnorna finns inom organisationen förbundet Sverigefinskt Kvinnoforum. Sverigefinska Ungdomsförbundet är parallellorganisation till Sverigefinska Riksförbundet.

Förbundskansliet

Riksförbundets förbundskansli ligger i Stockholm. Kansliets uppgift är att driva och organisera förbundets verksamhet så att den motsvarar de beslutande organens beslut. Kansliet erbjuder medlemsföreningarna hjälp i organisatoriska, minoritetspolitiska och funktionella frågor. Kansliet stödjer arbetsgruppernas och specialförbundens verksamhet och administration genom att erbjuda dem personalresurser och expertis.

Organisation

Förbundets regelbundna möten
Förbundskongress (vart annat år)
Förbundsstyrelse (4-6 gånger per år)

Specialförbunden
Följer sina egna stadgar

 

______________

Revisorer

Per Engzell (auktoriserad)

Engzell Revision

Svärdvägen 21

182 33  DANDERYD

puh. 076-611 10 19

Revisorssuppleant

Esa Immo

Länsmansvägen 9

818 31 Valbo

puh. 070-666 66 43

Seija Noppa

Lindormsgatan 21

506 44 Borås

Kotipuh. 033-138179

Mobil 073-9811954

seijanoppa@bornet.net

 

Kommentera

Return to Top ▲Return to Top ▲
WP-Backgrounds Lite by InoPlugs Web Design and Juwelier Schönmann 1010 Wien