Arkivprojekt

rskl_logo_v

Berättelser om Sverigefinnarnas historia och föreningsverksamhet

Föreningsberättelser, minnen och publikationer; Finska föreningars historik, fotoberättelser och personliga intervjuer; affischer, egna föreningsprogram och dokument kan lagras genom RSKL:s arkivprojekt. Digitalt och genom överenskommelse även i ursprungsformat. Sverigefinska riksförbundet samlar för år 2017 information om egna föreningars historia och människor. Delta du också, berätta för andra om de sverigefinska föreningarnas begynnelsetid och minnen och händelser som hör till olika decennier genom åren. Berättelser önskas från förtroendevalda, föreningsmedlemmar, anställda, allmänheten, frivilliga och arbetspartners.

Och vad vill de aktivas barn i de finska föreningarna komma ihåg och berätta?

Vad är sverigefinnarnas framtidsdrömmar? Hur har finskans ställning stärkts de senaste åren?

Vilken typ av finska föreningar har vi på 2020-talet och hur fungerar de förnyade föreningarna då?

Minnena kan röra alls slags föreningsverksamhet, möten, evenemang och i samband med festligheter: upplevelser, möten, tabbar, eller helt enkelt minnesvärda minnen. Av särskilt intresse är berättelser om den finska och svenska ursprungsbefolkningens bekantskap och samröre som kontakter mellan föreningar och kommuner. Berättelserna skall ingå som en del i förbundets föreningsarkiv som ska insamlas för år 2017 och till detta hörande presentation och lansering av sverigefinska föreningshistorier. De publiceras dels på förbundets hemsida och på Facebook. Berättelserna lagras i RSKL:s förbundsarkiv. Berättelsernas längd är inte begränsade, och man kan även bifoga digitaliserat material, såsom fotografier och tidningsurklipp.

Material för publicering, för offentlig presentation eller citering följer god praxis och personuppgifter skyddas på ett ändamålsenligt sätt. Utgångspunkten är enligt allmän god praxis, och utan undantag, om arkivfilen innehåller känslig eller intim information, att namnen på de personer, personuppgifter och annan identitetsrelaterad information inte får röjas eller publiceras utan denna person eller hans eller hennes släkts erhållna dokumenterade tillstånd i just detta arkiveringsprojekt, för icke-kommersiellt bruk.

Berätta din historia med hjälp av formuläret som du hittar via länken nedan. Materialet kan också skickas i ett kuvert till följande adress: Arkiveringsprojekt, RSKL, Bellmansgatan 15 NB, 118 47 Stockholm. Berättarens födelseår, publiceras i samband med namnet eller pseudonym. RSKL behöver i alla fall berättarnas kontaktuppgifter för en eventuell framtida användning i åtanke.

Länk till formuläret (på finska)

Return to Top ▲Return to Top ▲
WP-Backgrounds Lite by InoPlugs Web Design and Juwelier Schönmann 1010 Wien